ايران كه خود زماني صادر كننده منسوجات با كيفيت خصوصا پارچه هاي ابريشمي بود به وارد كنننده منسوجات تبديل شده بود. اوژن فلاندن باستان شناس فرانسوي در بازديدي از اصفهان در 1840 مينويسد: «از كارخانجات نساجي و اسلحهسازي و زربفت و مخمل ايران كه روزگاري محصولات آن به تمام مشرق زمين صادر ميشد، خبري نيست و همه نابود شده اند. محصولات ايران از بين رفته و بويژه همجواري با انگلستان نتيجه شومي بخشيده است.
زيرا مقدار زيادي محصول را به بهايي بسيار نازلتر از آنچه در خود ايران ساخته ميشود در بازارهاي ايران بفروش ميرسانند.» همچنين جرج كرزن سياستمدار انگليسي در “كتاب ايران و قضيه ايران” مي نويسد: «گذشته از اشياء تجملي غربي كه طبقات بالا به آن معتاد شدهاند، پوشاك همه طبقات جامعه، از مردان گرفته تا زنان، جملگي از غرب وارد ميشود. ابريشم، ساتن و ماهوت براي طبقات اعيان و قماش نخي و پنبهاي براي همه طبقات. لباس يك روستائي ساده از منچستر يا مسكو ميآيد و نيلي را كه همسر او بكار ميبرد از بمبئي وارد ميشود. در واقع از بالاترين تا پايين ترين مراتب اجتماعي بطور قطع وابسته و متكي به كالاهاي غربي شدهاند.»
براين اساس علماء و روحانيون با درك خطر از بين رفتن اقتصاد ملي و استقلال سياسي كشور با كمك تجار و بازرگانان معتمد دست به اقدامات عملي زدند كه از اين اقدامات مي توان به تاسيس “شركت اسلاميه” اشاره كرد. آقا نجفي اصفهاني به همراه و با كمك برادر خود آقا نورالله و ميرزا ابوالقاسم زنجاني به همراهي بازرگاناني همچون حسين آقا امين الضرب اصفهاني، محمد حسين كازروني، سليمان خان ركن الملك شيرازي، كاكو حسين كازروني و ملك التجار در سال 1316 ه.ق/1898 م. شركت اسلاميه را با هدف تأمين منسوجات مورد نياز مردم ايران و مقابله با وابستگي به خارج تاسيس كرد. رياست اين شركت به عهده حاجي محمد حسين كازروني بود كه سابقه و تجربه اداره شركت مسعوديه را دارا بود و چهار تن از بازرگانان اصفهان به عنوان وكلا و امناي اداره مركزي اصفهان برگزيده شدند.
انگيزه و پيش زمينه تاسيس
موسسان شركت اسلاميه اهداف شركت در اساس نامه آن اين گونه تبيين كردند:
1. دسترسي به سود بيشتر اقتصادي از طريق راهاندازي شركت
2. خروج از ذلت احتياج به امتعه خارجي
3. تثبيت و تقويت هرچه بيشتر تجارت داخله در برابر تجارت خارجه
4. جلوگيري از خروج ثروت داخلي به خارج از كشور در مقابل ورود كالاهاي مصرفي
5. جلوگيري از مهاجرت نسلهاي آينده به خارج از كشور براي مزدوري و كارگري نزد بيگانگان و ايجاد اشتغال براي جوانان ايراني
براين اساس علماء و روحانيون با درك خطر از بين رفتن اقتصاد ملي و استقلال سياسي كشور با كمك تجار و بازرگانان معتمد دست به اقدامات عملي زدند كه از اين اقدامات مي توان به تاسيس “شركت اسلاميه” اشاره كرد
6. تسهيل در امر معيشت مردم به علت ارزانتر بودن منسوجات و مأكولات داخلي نسبت نوع خارجي آنها
7. ارائه الگويي تجاري براي آينده ملت و دولت.
8. ايجاد يك شركت براي حمايت از مشاغل داخلي.
9. نظام بخشيدن به رشته گسيخته تجارت داخله ايران.
10. آبادي وطن و شكوفايي و رونق صنايع
11. رهايي از مصرفگرايي و استفاده از كالاهاي خارجي
12. ايجاد راههاي شوسه و آهن براي سهولت در حمل و نقل
13. جلوگيري از احتكار و بازار سياه
افتتاحيه پس از آنكه مقدمات تاسيس شركت آماده شد حدود هزار نفر از روحانيون معروف، رجال دولت و تجار معتبر و ملاكين توسط ملك المتكلمين به مجلس دعوت شدند، وي نطق اثر گزاري در باب نابساماني و فلاكت كشور ايراد كرد و پس از آن در اندك مدتي 900 هزار تومان سهام شركت، از طرف مردم خريداري شد. در مراسم افتتاحيه اين شركت بسياري از علما و بازرگانان حضور داشته و به ايراد سخنراني در دفاع از توليد داخلي پرداختند.
بازتابها
راه اندازي اين شركت با واكنش منفي سفارت انگليس مواجه گرديد. سفير در نامهاي نوشت:
از قرار اطلاعاتي كه از اصفهان ميرسد علماي آنجا بر ضد تجارت خارجه ميباشند. علماي مزبور نه به ملاحظه تعصب مذهبي بلكه صرفه شخص به معيت بعضي رۆساي تجار كه در شركت اسلاميه شريك ميباشند، سعي بليغ در فروش امتعه خود و رد مال التجاره خارجه دارند... بلكه در مساجد و ساير نقاط علناً ميگويند كه مردم نبايد امتعه خارجه را بخرند.
يكي از نشريات انگليس هم در واكنش به تاسيس اين شركت نوشت:
معلوم ميشود ايرانيان اندك اندك از خواب غفلت بيدار شده و قدر و اهميت تجارت خاصه تجارت شركت را نيكو دانسته و چيزي كه در اين شركت اهميت دارد اين است كه علماي اين ملت در آن شركت دارند و مشوق اند و اگر اين شركت معتبر شود سكته بزرگي به تجارت انگليس در اصفهان بلكه در خليج فارس
وارد آيد و بايد تجار، نوعي رفتار كنند كه در آينده بازار تجارت شان از رونق نيفتند و الّا بزودي بايد منتظر خبر بود كه بازار تجارت ما در اصفهان بسته شود.
اندكي پس از راه اندازي شركت و گسترش توليدات آن در ايران، آوازه اين اقدامات به نجف نيز رسيد و مورد توجه مردم و خصوصا مراجع در آن سامان قرار گرفت
بازتاب تاسيس اين شركت حتي در مطبوعات چاپ مصر ديده شد.
اندكي پس از راه اندازي شركت و گسترش توليدات آن در ايران، آوازه اين اقدامات به نجف نيز رسيد و مورد توجه مردم و خصوصا مراجع در آن سامان قرار گرفت.
شركت اسلاميه عليرغم موفقيتهاي به دست آمده، به دليل بيبرنامه بودن و عدم حمايت توليدكنندگان داخلي و همچنين كارشكنيهاي برخي عناصر سودجو و منفعتطلب راه سختي را پيمود، ولي با اين حال مدت زماني دوام آورد و به مبارزه با مصرفگرايي و نفوذ كالاهاي وارداتي پرداخت.
فرآوري :طاهره رشيدي
بخش تاريخ ايران و جهان تبيان
فرمانده سپاه انصارالرضا(ع) خراسان جنوبي هشت سال مقاومت ايران را بهترين تفسير از اقتصاد مقاومتي برشمرد و گفت: بخشي از فرهنگ اقتصادي امروز ما فرهنگ وارادتي و وابستگي است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) شعبه خراسان جنوبي، سردار يعقوبعلي نظري، فرمانده سپاه انصارالرضا(ع) خراسان جنوبي شب گذشته، 19 آبانماه در شب خاطره راهيان نور با بيان اينكه هشت سال مقاومت ايران بهترين تفسير از اقتصاد مقاومتي است، گفت: بدون اينكه سرباز دشمن را ببينيم فرهنگ اقتصادي ما طي چند سال گذشته عوض و دچار مشكل شده است.
وي با بيان اينكه نقش دفاع مقدس هم در حفاظت از انقلاب اسلامي و هم در پيش برندگي نظام بيبديل است، تصريح كرد: در مقطعي كه استكبار قصد داشت با استفاده از صدام نظام اسلامي را ساقط كند دفاع مقدس حماسه آفريد و نظام حفظ شد.
فرمانده سپاه انصارالرضا(ع) خراسان جنوبي افزود: دفاع مقدس در پيشگيري و بازدارندگي دشمن در حال حاضر نقش اساسي دارد و در آينده نيز استفاده از تجربيات هشت ساله دفاع مقدس به خوبي از نظام اسلامي دفاع خواهد كرد.
سردار نظري با اشاره به اينكه ملت ايران در دوران دفاع مقدس يك فرهنگ اساسي، مهم و كارساز را فرا گرفتT ادامه داد: اين فرهنگ ما را از بن بستها رهايي و در ضعف مادي و دنيوي به اوج پيروزي رساند كه آن استقامت و مقاومت است.
وي با اشاره به اينكه از زمان آغاز دفاع مقدس در هيچ مقطعي در دوره هشت ساله جنگ ما نسبت به دشمن برتري مادي نداشتيم، ادامه داد: اين مقاومت يك ماهيت و ذاتي دارد كه بستگي به مسائل مادي و ابزار و امكانات ندارد.
فرمانده سپاه انصارالرضا(ع) خراسان جنوبي گفت: مقاومت دوران دفاع ناشي از عناصر معنوي كه در ذات و دل ما نهفته بود دارد اما مقاومت امروز براي ما كارساز است زيرا يك تقابل كاملاً جدي و همه جانبه با استكبار داريم.
سردار نظري با اشاره به اينكه در اين تقابل دو عرصه بسيار مهم و تعيينكننده است، اظهار كرد: يك عرصه ميدان فرهنگي و عرصه ديگر اقتصادي است؛ چراكه فرهنگ بهعنوان يك مبنا و زمينه و يك پايه كار در نظام مقدس اسلامي مطرح است كه همه فعل و انفعالات بايد در آن جاري شود و جامعه بايد در اين زمينه در مسير تعالي خود حركت كند.
وي با اشاره به اينكه اين فرهنگ بر مبناي فرهنگ اعتقادي پايهريزي شده است، ادامه داد: اگر اين فرهنگ را نداشته باشيم يقيناً همه استقامتها را نخواهيم داشت؛ چراكه مهمترين عامل در تقابل با دشمن و ايجاد روحيه استقامت و توان مقاومت در فرهنگ اعتقادي، ديني و مكتبي ماست.
فرمانده سپاه انصارالرضا(ع) خراسان جنوبي پيرامون اهميت فرهنگ تأكيد كرد: اگر فرهنگ دچار خدشه شود در عرصه اقتصادي و سياسي شكست خواهيم خورد و اگر فرهنگ دچار ركود و انحراف شود در عرصههاي اقتصادي، سياسي و علمي با شكست و ركود مواجه خواهيم شد و اگر پايه حركت و مبناي كار را صحيح چينش كنيم قوه محركه ساير عرصهها خواهد بود كه امروز تقابل مبنايي ما با دنياي استكبار تقابل فرهنگي است.
سردار نظري خاطرنشان كرد: اگر بناست هر محصول فرهنگي توليد شود بايد توجه داشته باشيم كه برخاسته از چه نگاهي و به دنبال چه هدفي هستيم و اين محصول فرهنگي چه تأثيري بر جامعه دارد؛ چراكه ممكن است ادعا و قصد هم داشته باشيم اما اگر هدفمند حركت نكنيم و با دقت به جوانب موضوع ننگريم و ژرفنگر نباشيم آن عواقب كار را نميتوانيم كنترل كنيم.
وي با اشاره به بعضي از مديريتهاي فرهنگي يادآور شد: اگر دچار خود اجتهادي شويم نه تنها خودمان در مسير انحراف قرار ميگيريم بلكه خيلي را به دنبال خودمان ميكشانيم؛ چراكه ممكن است ادعاي كار هنري و فرهنگي داشته باشيم ولي عملاً نقش سرباز فرهنگي دشمن را ايفا خواهيم كرد.
كتاب «زيرنويسها و پيامهاي كوتاه ويژه توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني» به همت مركز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران منتشر شد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، كتاب «زيرنويسها و پيامهاي كوتاه ويژه توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني» با موضوع «توجه به ارزشهاي اسلامي و ارزشهاي انساني، بيش از تمركز بر عملكردها و وظايف» توسط مركز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران منتشر شد.
بر اساس اين گزارش، مركز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيما كه وظيفه پشتيباني فكري و پژوهشي رسانه ملي را مبتني بر فرهنگ و انديشه اسلامي بر عهده دارد، با محور قرار دادن پيام مقام معظم رهبري، مجموعه زيرنويسها و پيامهاي كوتاه ويژه شعار سال 1391 را گردآورده است.
اين گزارش ميافزايد: اين مجموعه در رسانه، زمينه مشاركت افراد جامعه را در اجتماعي كه نوع تعهد و قبول مسئوليت فردي و اجتماعي است، با استفاده از ارزشهاي مشترك فراهم ميآورد و درك و دريافت، يادگيري و متقاعدسازي و انگيزش، چگونگي نگرش مخاطب به جهان پيرامونش، چگونگي يادگيري آگاهيها و عادتها و سرانجام چگونگي تحقق و به فعليت درآوردن نيازها و انگيزههاي شخصي را تعيين ميكند.
بر اساس اين گزارش، در اين كتاب تصريح شده است كه مقام معظم رهبري مدظله با نامگذاري امسال به عنوان توليد ملي حمايت از كار و سرمايه ايراني، راهبردي براي جامعه در نظر گرفته است تا توجه جامعه را به اهميت اين موضوع جلب كند و در اين ميان، ايشان بر توجه به ارزشهاي اسلامي و ارزشهاي انساني، بيش از تمركز بر عملكردها و وظايف تأكيد كردهاند.
اين گزارش ميافزايد: در اين كتاب اشاره شده كه عوامل اثربخش بر رفتار مخاطب اثر ميگذارند و كنار هم جمع ميآيند، تا چگونگي رفتارهاي مخاطب را معين سازند. البته اين اثرگذاري از يك كشور تا كشوري ديگر و از فرهنگي تا فرهنگ ديگر تفاوت قابل ملاحظهاي دارد و از آنجا كه دين مبين اسلام بيش از هر چيز به اصول و ارزشهاي خود تأكيد دارد، پس ارزشها بايد شيوه گزينش فعاليتها و اهداف تأثير داشته و بر آن مقدم باشند.
يادآور ميشود كتاب «زيرنويسها و پيامهاي كوتاه ويژه توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني» به كوشش مريم سقلاطوني با آثاري از نويسندگان عليرضا رنجبر، حسين شريفي، عباس احمدي، علي كاملي، در 112 صفحه، توسط مركز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران منتشر شده است.
عضو هيئت علمي دانشگاه امام صادق(ع) تأكيد كرد:
براي تحقق اقتصاد اسلامي در جامعه پيش از هر چيز بايد به كارآمدي نظرات اسلام باور داشته باشيم؛ مثلا اگر ما سود ثابت را نميپذيريم، ديگر نبايد در حوزههاي فردي، به دنبال توجيه بيمنطق اين مباحث باشيم.
اصغر آقا مهدوي، عضو هيئت علمي دانشگاه امام صادق(ع)، در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، اظهار كرد: مواردي در مباحث شرعي وجود دارد كه برخي اعتقاد به حرام بودن آنها پيدا كردهاند، ولي برخي ديگر با ورود به مباحث حوزه معاملات فكر ميكنند كه ميتوان به گونهاي آنها را توجيه كرد، اما بايد ايمان داشت به اين كه احكام اسلامي اگر به درستي درك شود، مطالب دقيقتري از دل آن بيرون خواهد آمد.
مهدوي ادامه داد: آنچه كه كمتر در بانكداري مورد توجه قرار ميگيرد، مسئله توليد پول است. فرضاً اگر تعدادي سپردهگذار صاحب ميزان مشخصي سرمايه در بانك هستند، اينطور نيست كه همگي با هم براي برداشت سپردههاي خود به بانك مراجعه كنند.
اين صاحبنظر در حوزه اقتصاد اسلامي در ادامه تصريح كرد: بنابراين هميشه پولي در بانك موجود خواهد بود و اين پول در حقيقت براي مردم است، اما در واقع سرمايه بانك هم محسوب ميشود و بانك با اين پول در حال فعاليت است و بنابراين بايد سودش را در اختيار افراد قرار دهد.
اين عضو هيئت علمي دانشگاه امام صادق(ع) با اشاره به لزوم پژوهشهاي فقهي در زمينه معاملات اقتصادي، خاطرنشان كرد: بحث عقود در بانكداري، جزء پايههاي اصلي پژوهش در مورد بانكداري اسلامي است كه در آن كليه عقود يعني حدود هجده عقد در زمينه فقهي و بانكي قابل تبيين و بررسي است.
اين صاحبنظر در حوزه اقتصاد اسلامي در ادامه با اشاره به اين كه برخي از برداشتها از احكام اقتصادي اسلام حاكي از ناآگاهي است، اظهار كرد: اگر برداشتهاي ناصحيح از احكام اقتصادي اسلام در سطح جامعه رواج يابد، مسير اقتصادي جامعه را از موازين اسلامي دور خواهد كرد و هدف نهايي محقق نخواهد شد.
وي افزود: اگر انسان نداند كه در ليوان آبي، سم ريخته شده است، در صورتي كه از آن آب بياشامد، قطعاً دچار عارضه خواهد شد و عدم آگاهيش باعث مشكل برايش خواهد شد. در زمينه اقتصادي هم همينطور است؛ يعني اگر جامعه آن طور كه بايد و شايد نسبت به معيارهاي اقتصادي اسلام آگاهي نداشته باشد، اقتصاد آن جامعه به بيراهه خواهد رفت.
اين عضو هيئت علمي دانشگاه امام صادق(ع) با اشاره به اين كه براي تحقق اقتصاد اسلامي در جامعه پيش از هر چيز بايد به كارآمدي نظريههاي اسلام باور داشته باشيم، اظهار كرد: به عنوان مثال اگر ما سود ثابت را نميپذيريم، ديگر نبايد در حوزههاي فردي، به دنبال توجيه بيمنطق مباحث باشيم.
وي در ادامه خاطرنشان كرد: گاهي برخي گمان ميكنند كه همه اشكالات را با توجيهات بياساس شرعي ميتوان درست كرد، در حالي كه بايد پايبند و متعهد به قواعد واقعي اسلام بود و چيزي را كه حرام است، واقعاً با در نظر گرفتن حرمت آن از دايره فعاليتهاي خود خارج كرد.
مهدوي تصريح كرد: در آموزههاي ديني آمده است كه خداوند به يهوديان ميفرمايد روزهاي شنبه به ماهيگيري نپردازيد و در اين جا هدف آن بوده است كه ماهي گرفته نشود و اما يهوديان مبادرت به احداث حوضچهاي كردند كه ماهيهايي را كه روزهاي شنبه بدانجا ميآمدند، در حوضچه خود جمع كرده و روزهاي ديگر هفته آنها را از آب ميگرفتند!
عضو هيئت علمي دانشگاه امام صادق(ع) ادامه داد: در اين داستان در حقيقت آن غرض و هدف نادرستي كه يهوديان داشتند، محقق ميشد و لذا بايد ما مسلمانان نيز آنطور كه شايسته و بايسته است، به قوانين اسلامي اهتمام داشته باشيم و آنچه را كه اسلام بر حرام بودن آن تأكيد كرده است، توجيه شرعي نكنيم.
وي همچنين اظهار كرد: وقتي اسلام گفته در مضاربه فلان حكم صحيح نيست، بايد پذيرفت و اين كه برخي ميگويند وكالت عام داده شود يا فلان كار انجام شود، بيتوجهي به موازين اسلام است و لذا بايد سودي كه حاصل ميشود و مقدار عادلانهاي نيز هست، به نسبت تقسيم شود و چنانچه سودي حاصل نشد كه نشده است.
يك كارشناس مذهبي در خراسان جنوبي با تأكيد بر اينكه اهداف اقتصاد اسلامي بدون وجود اقتصاد سالم غيرقابل تأمين است، گفت: رشد اقتصاد در كنار سالمسازي فعاليتها و مقابله با مفاسد و گسترش عدالت اجتماعي از مهمترين دغدغههاي اقتصادي كشور به حساب ميآيد.
حجتالاسلام والمسلمين محمد اكبري، يك كارشناس مذهبي در خراسان جنوبي در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) شعبه خراسان جنوبي، با بيان اينكه اسلام نميخواهد غيرمسلمانان بر مسلمانان تسلط و نفوذ داشته باشند، تصريح كرد: اين هدف هنگامي ميسر است كه ملت مسلمان در اقتصاد نيازمند نباشد.
اين كارشناس مذهبي ادامه داد: با حمايت از افزايش توليد و بهرهوري و بالا بردن سطح رفاه عمومي ميتوان پويايي را به اقشار جامعه بازگرداند و آسيبپذيري ناشي از تحريمها را كم رنگ كرد.
حجتالاسلام اكبري با بيان اينكه در اقتصاد اسلامي تأكيد ويژهاي به بخش توليد صورت گرفته و از آن به عنوان چرخهاي اصلي اقتصاد ياد شده است، اظهاركرد: در صورتي كه كندي عملكرد و يا توقف در حركت آن صورت گيرد، اثرات وضعيت اقتصادي ساير كشورها و تحريمهايي كه در اين زمينه صورت ميگيرد، قويتر و مخربتر خواهد شد.
وي افزود: ما ميتوانيم در كشورمان به دنبال علمي از اقتصاد باشيم كه هم فرهنگ و اصول اقتصاد اسلامي را در بر بگيرد و هم اينكه بتواند با اقتصاد دنيا تعامل پويا داشته باشد كه اين مهم نيازمند مطالعات گسترده در زمينههاي تاريخ، مردمشناسي و ساير بخشهاي اجتماعي است.
حجتالاسلام اكبري بيان كرد: با توجه به شرايط فعلي كشور و اعمال تحريمهاي اقتصادي بايد به سمت اقتصاد مقاومتي پيش رفت كه به طور قطع جوانان در اين مورد نقش بسزايي خواهند داشت.
وي گفت: در بدترين شرايط دوران هشت سال دفاع مقدس حضور جوانان جنگ را اداره كرد و حتي بعد از جنگ نيز هر جا كه جوانان در عرصههاي مختلف به ويژه علمي و تحقيقاتي وارد شدند، تأثيرگذار بودهاند.
اين كارشناس مذهبي با اشاره به فرمايشهاي رهبري درباره ضرورت وجود روحيه نشاط به ويژه در ميان جوانان، يادآورشد: نشاط و شادابي جوانان و حفظ آن با توجه به اينكه نيروي محركه جامعه هستند ميتواند در سرنوشت جامعه بسيار تأثيرگذار باشد.
مقام معظم رهبري در ديدار امروز با مردم بجنورد با اشاره به برخي مشكلات و در راس آنها بالارفتن قيمتها و بيكاري كه همه مردم با آن دستبه گريبان هستند، ضمن تاكيد بر اين كه اينها مشكلات غيرقابل حلي نيستند، بزرگنمايي تحريم در ايجاد اين مشكلات را رد كردند و با تصريح بر اين كه برخي بيتدبيريها ممكن است اين مشكلات را افزايش داده باشد، به وظايف مهم مسئولان در اين خصوص از جمله حفظ اتحاد و همدلي، برنامهريزي، رعايت حدود قانوني و مهمتر از همه مسئوليتشناسي و تقصيرها را به گردن هم نيانداختن، اشاره و تاكيد كردند كه اشتباهات و خطاهاي گذشته قابل جبران هستند.
آمريكا و متحدان اروپايي اين كشور از زمان پيروزي انقلاب اسلامي تاكنون انواع و اقسام تحريمها را عليه ايران آغاز كرده بودند ولي به هيچ نتيجهاي نرسيدهاند و بلكه تحريمها در موارد متعددي منافع جمهوري اسلامي را تامين كرده و موجب شكوفايي اقتصاد كشور در 30 سال گذشته در عرصههاي مختلف علمي و فنآوري، زيربنايي، هستهاي و موارد متعدد ديگر شده است.
غربيهاي متخاصم از يكسال پيش آخرين تيرهاي تحريم را - كه به زعم خودشان تحريمهاي فلجكننده نامنهادند- عليه جمهوري اسلامي پرتاب كردند و البته اعتراف كردند كه اين تحريمهاي جديد با تغيير رويكرد از سمت دولت به سوي مردم نشانه رفته و هدف از آن نيز افزايش فشارهاي مختلف بر آنان و ايجاد نارضايتي در بدنه ملت ايران است كه در اين زمينه ميتوان به تحريم نفت، بانكمركزي، مبادلات بانكي و تجاري اشاره كرد.
اما پيشرفتهاي بزرگ علمي، فنآوري،صنعتي و زيربنايي در اقتصاد كشور طي 30 سال گذشته به ويژه در سالهاي اخير و همچنين راههاي مختلفي كه جمهوري اسلامي ايران براي عبور از انواع تحريم نفتي، بانكي و تجاري در پيش گرفت، به كشورهاي غربي نشان داد كه اين گونه ابزارها توانايي مقابله با اراده مسئولان و مردم ايران اسلامي را ندارد.
از طرفي نتايج فعاليت دولتهاي نظام جمهوري اسلامي و به ويژه دولت نهم و دهم نشان داده كه با تدبير و برنامهريزي درست و استفاده از تمام ابزارها و قابليتها مي توان به راحتي تحريمها را پشت سر گذاشت . مقابله با تحريم خريد بنزين با اجراي هوشمندانه طرح سهميهبندي بنزين و توليد بومي اين محصول استراتژيك يكي از نمونههاي بارز آن است.
البته دولت كنوني توانمندي مضاعف خود را در مديريت اقتصادي كشور در سال 89 در حالي كه فتنه پس از انتخابات سال 88 را پشت سر گذاشتيم و دور جديدي از تحريمها عليه ايران آغاز شده بود، با اجراي هوشمندانه بزرگترين طرح تحول اقتصادي كشور يعني هدفمندي يارانهها كه هيچ دولتي جرائت اجراي آن را نداشت، به نمايش گذاشت.
برنامهريزي دقيق دولت در اجراي قانون هدفمندي يارانهها به همراه اتحاد و همدلي همه مسئولان در قواي سهگانه و مسئوليتشناسي آنان در اجراي اين قانون تمام و كمال قابل مشاهده بود.
عليرغم تاكيدات مقاممعظم رهبري بر محور بودن موضوع اقتصاد در سالهاي گذشته به ويژه در دو سال اخير كه به «جهاد اقتصادي و توليد ملي» نامگذاري شد و نشان از پيشبيني دقيق ايشان از طراحيهاي دشمن در عرصه جنگ اقتصادي داشت، به نظر ميرسد از نيمه دوم سال گذشته به اين سو ، نوعي عدم انسجام و ناهماهنگي در مديريت اقتصادي دولت به چشم ميخورد كه به برخي مشكلات دامن زده است.
در حالي كه تمامي مسئولان متفقالقول معتقد بودند كه دولت هدفمندي يارانهها را به بهترين نحو ممكن آغاز كرده است، ولي بنا به گفته برخي از كارشناسان امر، دولت در ادامه اجراي اين قانون دچار برخي از انحرافات شده كه عدم حمايت دولت از بخش توليد و صنعت و ندادن سهم 30 درصدي يارانههاي پيشبينيشده بخش توليد از جمله اين انحرافات بوده است. البته اين انحراف بخش توليد كشور را با مشكلاتي مواجه كرده كه افزايش نرخ بيكاري و تورم در سال جاري نتيجه طبيعي آن بوده است.
تاكيد بيشتر دولت بر پرداخت يارانه نقدي به مردم كه خود نوعي عامل تورم است و عدم توجه به حمايت از بخش توليد، به همراه سياستهاي متناقض و بعضاً غلط پولي و مالي و همچنين عدم هماهنگي كامل ميان متوليان سياستهاي پولي و مالي كشور مشكلات ديگري را در بخش ارز و سكه دامن زده است كه افزايش افسارگسيخته نقدينگي در سالهاي اخير به كمك اين عوامل آمده تا تورم و بيكاري طي يكسال گذشته تشديد شود.
به نظر ميرسد در چنين شرايطي وجود اتحاد و همدلي ميان مسئولان، شرط اول عبور از مشكلات اقتصادي كنوني است و در قدم دوم مسئولان و متوليان اقتصادي كشور بايد دور يك ميز بنشينند و سياستهاي گذشته خود را آسيبشناسي كنند و آنگونه كه مقام معظم رهبري نيز در ديدار امروز خود به آن اشاره كردند، اشتباهات و خطاهاي گذشته خود را جبران كنند.
قطعا مشكلات اقتصادي كنوني كشور راه حل اقتصادي دارد و بزرگنمايي مسائلي از جمله تحريم تنها به نفع دشمناني است كه همه راههاي تحريم را تجربه كرده و به بنبست خوردهاند و اكنون به زعم خود روزنهاي پيدا شده و ميخواهند با جنجالآفريني و در بوق و كرنا كردن مسئله اي مثل ارز، تحريمها را موفقيتآميز جلوه دهند كه البته طبق فرمايشات مقام معظم رهبري دشمنان در اين جنگ هم مغلوب ملت ايران خواهند شد.
پيشنهاد ميشود دولت كه بنا به فرمايشات گذشته مقام معظم رهبري به پركاري مشهور است، اين رويه و روحيه را همچنان حفظ كند و پس از برداشتن قدمهاي اول و دوم يعني اتحاد و آسيبشناسي تصميمات غلط، به رويه گذشته يعني برنامهريزي دقيق و حسابشده مسائل اقتصادي ، انسجام در تصميمگيريها و مسئوليتشناسي در سطوح بالا و افزايش نظارت و بازرسي در بازار، توجه ويژه به توليد داخلي، جلوگيري از واردات كالاهاي غير ضروري و مسائلي از اين دست در سطوح پايينتر رو آورد.
كلام آخر اين كه وجود بيش از 350 هزار ميليارد تومان نقدينگي در اقتصادي با «جمعيت غالب جوانان با استعداد و رتبه هاي علمي در سطح بالا»، «وجود قانون مثال زدني اصل 44 براي رونق بخش خصوصي»، «ظرفيت بزرگ مردمي شدن اقتصاد»، «وجود بيش از 100 ميليارد دلار ذخاير ارزي»، «رتبه اولي جهان در ذخاير بزرگ نفت و گاز»، «رتبه زير 10 در توليد بيش از 20 محصول كشاورزي»، «پيشرفت خيره كننده و مثال زدني در عرصه فنآوريهاي پيشرفته» و هزاران قابليت ديگر توليدي ميتواند انقلابي در كشور ايجاد كند؛ به شرطي كه مديريت صحيحي اين نقدينگي را به سمت توليد سوق دهد و تمام بازارهاي موازي را كه عرصه دلالي و سفتهبازي شده است، ناكام بگذارد.
به گزارش موج، دكتر سيدمحسن دستور رئيس سازمان دامپزشكي در مراسمي به مناسبت بزرگداشت 14 مهر روز دامپزشكي با اعلام اين خبر اظهار داشت: دامپزشكي بيش از يك قرن در كشور سابقه فعاليت دارد.
وي افزود: طراحي نشان دامپزشكي كمك خواهد كرد تا محصولي كه در نهايت با همه تلاشها در همه بخشهاي دامپزشكي فرآوري مي شود به صورت مشخص نشانه گذاري شده و كدرهيابي دريافت كند.
رئيس سازمان دامپزشكي ادامه داد: با اين روش محصولات توليد شده قابليت ردگيري و رهگيري خواهند يافت و از مرحله توليد تا زمان مصرف رصد خواهند شد.
دستور گفت: مهمترين كاري كه بتوانيم در كشور اجرا كنيم پيگيري محصولات از زمان توليد تا مصرف است كه اين امر تضمين كننده فعاليت هاي بهداشتي دامپزشكي خواهد بود.
وي با ابراز تاسف از شناخته نشدن اهميت حرفه دامپزشكي خاطر نشان كرد: در روز 14 مهر تلاش مي كنيم مجموعه سازمان دامپزشكي و ماموريت هاي آن را به مردم بشناسانيم.
رئيس سازمان دامپزشكي اضافه كرد: در سالهاي اخير در مقايسه با كارهايي كه در گذشته حوزه دامپزشكي شاهد بوده ايم، ارائه خدمات و فعاليت ها رشد مطلوبي داشته است.
اين مقام مسئول تصريح كرد: عليرغم آنكه توسعه مراكز آموزشي بيش از حد نياز كشور بوده است اما تحقيقات و مطالعات مورد نياز در حوزه دامپزشكي در مراكز مرتبط به شكل خوبي انجام شده است.
وي اظهار اميدواري كرد تا شرايط بهتري در موسسات واكنس و سرم سازي رازي فراهم شود، همچنين زمينه سرمايه گذاري بخش خصوصي در زمينه توليد واكنس و دارو فراهم شود.
دستور از رونمايي چند قلم دارو و ماده اوليه به مناسبت روز ملي دامپرشكي خبر داد.
وي اذعان داشت: ايران از لحاظ حجم توليد واكسن در شرايط مناسب و خوبي قرار داشته و توانسته واكسن هاي جديدي را به مرحله توليد و پياده كردن برساند.
وي افزود: با اين روند در پايان امسال يا سال آينده توليدات قابل توجهي به مجموعه توليدات داخلي واكسن كه چه در بخش دام و چه در بخش طيور و آبزيان افزوده خواهد شد.
اين مقام مسئول مستندسازي فعاليت هاي دامپزشكي را يكي از اقدامات ارزشمند امسال دانست و افزود: در اين رابطه دستورالعمل هاي مربوط به حوزه دامپزشكي تدوين و به شكل مستند در قالب قوانين و مقررات به منظور پياده سازي وظايف و پيگيري آنها در سراسر كشور به مجموعه هاي استاني ابلاغ شده است.
رئيس سازمان دامپزشكي ابراز داشت: تاكنون 20 مورد از اين دستورالعمل ها به مورد اجرا گذاشته شده است.
دستور خاطر نشان كرد: يكي از اقدامات ديگري كه در حوزه كاري دامپزشكي از جهت قانوني كردن و تضمين اجرا در دستور كار سازمان دامپزشكي قرار گرفته است تصويب آئين نامه مبارزه با بيماريهاي دامي بود.
وي اضافه كرد: اين آئين نامه در اواخر سال قبل به تصويب رسيد و اوايل مهرماه سال جاري ابلاغ شد تا در حوزه مبارزه با بيماريهاي دامي پشتوانه هاي كاري و راهكاريهاي مناسبي را به فعالان اين عرصه ارائه كند.
وي در مورد مسائل مربوط به واكسن ها و داروها نيز از تلاش سازمان دامپزشكي براي جايگزيني داروهاي شييمايي با انواع گياهي خبر داد و افزود: تنوع داروهاي گياهي مورد استفاده در صنعت دام، طيور و آبزيان تقريباً با تنوع داروهاي گياهي حوزه انساني برابري مي كند.
وي اظهار اميدواري كرد: با تقويت توليد داخلي در حوزه ماده اوليه داروئي بسياري از نيازهاي كشور از طريق منابع داخلي تامين شود.
اين مقام مسئول درباره تاثير تحريم ها بر فعاليت هاي دامپزشكي اظهار داشت: 20 درصد ماده اوليه مورد نياز اين حوزه در گذشته از خارج تامين مي شد كه امروز موفق شديم اين مواد را در داخل توليد كنيم. بنابراين عليرغم تحريم ها كمتر دچار مشكل و كمبود واكسن و دارو شده ايم.
رئيس سازمان دامپزشكي كشور بيان داشت: تضمين كيفيت محصولات غذايي يكي از برنامه هاي اصلي وزارت جهاد كشاورزي و سازمان دامپزشكي بوده است.
رئيس مركز آمار و فناوري اطلاعات و ارتباطات آموزش و پرورش با بيان اينكه دستورالعملي مبني بر استفاده از توليد داخلي براي هوشمندسازي مدارس ابلاغ كرديم، گفت: ادارات ملزم به خريد توليد ايراني هستند.
يوسف نوري، رئيس مركز آمار و فناوري اطلاعات و ارتباطات وزارت آموزش و پرورش اظهار داشت: در حال حاضر 24 هزار و 45 مدرسه كشور هوشمند شدهاند.
وي ادامه داد: بر اساس پيشبينيها، مقرر شده بود كه تا پايان شهريور 91، 20 هزار مدرسه كشور هوشمند شوند كه افزايش اين تعداد، قبل از رسيدن به زمان مورد نظر نشان از فعاليت گستردهتر همه بخشهاي مرتبط در اين زمينه دارد.
نوري در پاسخ به اين پرسش كه چه ميزان از تجهيزات هوشمندسازي مدارس از توليدات داخلي است، گفت: اخبار خوبي ميرسد و مراجعاتي نيز در اين زمينه داشتيم كه ميتوان از توليدات داخلي در تجهيزات هوشمندسازي مدارس استفاده كرد.
وي با بيان اينكه دستورالعملي مبني بر استفاده از توليد داخلي براي هوشمندسازي مدارس به ادارات كل آموزش و پرورش استانها ابلاغ كرديم، اضافه كرد: عنوان شده است كه اگر كالايي مشابه ايراني دارد بايد از مشابه ايراني استفاده شود و ادارات ملزم به خريد توليد ايراني هستند.
رئيس مركز آمار و فناوري اطلاعات و ارتباطات وزارت آموزش و پرورش افزود: انتظار داريم كه بخش صنعت، سرعتش را در اين زمينه گسترش دهد تا بتوانيم از توليدات داخلي در هوشمندسازي تمام مدارس استفاده كنيم.
وي به اعتبارات هوشمندسازي مدارس اشاره كرد و ادامه داد: در بودجه سال 91، رديفي به ميزان 40 ميليارد تومان براي هوشمندسازي مدارس اختصاص يافته است و استانداريها و استانها نيز در اين زمينه ياريدهنده هستند و اميدواريم اجناس با كيفيت، براي هوشمندسازي وارد مدارس شود.
منبع : خبرگزاري فارس
ابراهيم عباسي با تاكيد بر اهميت كنترل نرخ ارز و تورم و توجه بيش از پيش به سرمايه ايراني و نيروي انساني به عنوان زيرساختهاي اساسي «اقتصاد مقاومتي»، اظهار كرد: تحقق اقتصاد مقاومتي زير سايه تورمزدايي و حفظ سرمايه ايراني امكانپذير است.
ابراهيم عباسي، عضو هيئت علمي دانشگاه الزهرا(س) با تأكيد بر اهميت كنترل نرخ ارز و تورم و توجه بيش از پيش به سرمايه ايراني و نيروي انساني به عنوان زيرساختهاي اساسي «اقتصاد مقاومتي» اظهار كرد: «اقتصاد مقاومتي» در مرحله اول نياز به ساختارهايي دارد كه اگر اين ساختارها فراهم نباشد، مدت زمان دستيابي به ايدهآلهاي «اقتصاد مقاومتي» افزايش مييابد.
وي در ادامه با اشاره اهميت حفظ سرمايه ايراني در فراهم شدن شرايط قابل قبول در جهت رسيدن به چارچوبهاي اقتصاد مقاومتي، افزود: اگر در داخل كشور شرايط لازم فراهم نباشد، سرمايهگذار ايراني ترغيب ميشود كه به سرمايهگذاري در كشورهاي ديگر بپردازد.
عضو هيئت علمي دانشگاه الزهرا(س) خاطرنشان كرد: اگر سرمايه ايراني در داخل كشور مورد استفاده قرار نگيرد، نتيجه آن اين است كه ميزان توليد در كشور كاهش مييابد و اين منجر به پايين آمدن نرخ اشتغال ميشود كه طبيعتاً به دنبال آن بيكاري در جامعه نيز افزايش خواهد يافت.
وي با تأكيد بر نقش اساسي دولت در اين مسئله افزود: دولت بايد با ايجاد جذابيتهاي لازم براي سرمايهگذاران، سرمايههايي را كه از كشور خارج شده است، به داخل كشور برگرداند و در واقع شرايط لازم را براي بازگشت اين سرمايهها ايجاد كند و در خصوص شرايط ايجاد شده، تضمينهاي لازم را به سرمايهگذاران بدهد.
وي خاطرنشان كرد: در دورههاي مختلف، ميلياردها دلار از سرمايه داخلي به طرق مختلف به كشورهايي نظير امريكا، كانادا و نيز برخي كشورهاي اروپايي روانه شده است و متأسفانه در حال حاضر هم اين خروج سرمايه از كشور ادامه دارد كه اگر شرايطي فراهم شود كه اين سرمايهها به داخل كشور برگردد، فينفسه موجب توليد و اشتغال خواهد شد.
ابراهيم عباسي ضمن تشريح ديگر زيرساختهاي ضروري اقتصاد مقاومتي، اظهار كرد: در مرحله بعد بايد توجه بيشتري به سرمايههاي انساني كشور معطوف شود كه از جمله مصاديق آن رسيدگي بيشتر به وضعيت نخبگان و ارائه راهكارهايي در جهت جلوگيري از خروج نخبگان از كشور و توجه بيشتر به نيروي انساني است.
وي با اشاره به يكي ديگر از زيرساختهاي اقتصاد مقاومتي، افزود: يكي از زيرساختهاي بسيار مهمي كه به آن توجه كمتري شده، مسئله تورم است كه بعضاً نحوه بودجهريزي و برخي تصميمگيريها در نظام پولي و مالي موجب تورم زايي شده است.
عضو هيئت علمي دانشگاه الزهرا(س) ضمن اشاره به تورمزدايي به عنوان يكي از زيرساختهاي مهم اقتصاد مقاومتي، خاطرنشان كرد: تورم در حال حاضر تبديل به بيماري اقتصادي كشور ما شده كه اين مسئله باعث شده كه در عرصه بينالمللي، صادرات كشور دچار مشكل شود و در طرف مقابل واردات افزايش پيدا كند و دليل آن بالا بودن قيمت كالاها در داخل كشور است.
وي ادامه داد: اقتصاد در شرايط تورمي بازدهي ندارد و به موجب آن توليد داخل افزايش پيدا نميكند و بيكاري افزايش پيدا ميكند كه نتيجه آن بالا رفتن نرخ بيكاري در جامعه و افزايش مفاسد اجتماعي و متعاقبا هزينههاي اجتماعي و سياسي و امنيتي كشور است كه اين مسئله كشور را از تحقق «اقتصاد مقاومتي» دور خواهد كرد.
منبع : خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)
15 مردادماه سالروز شهادت سرلشكر خلبان عباس بابايي معاون عمليات نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي بود.
«امير سرتيپ خليلي»از همرزمان و شاگردان شهيد بابايي ميگويد: عباس بابايي در حالي و در 30 سالگي ( سال 1360) فرماندهي پايگاه هشتم شكاري اصفهان را عهدهدار شد كه اين پايگاه بزرگترين پايگاه هوايي خاورميانه محسوب ميشود.
بابايي توجهي ويژه به داشتههاي نيروي هوايي و حفظ دستاوردهاي بومي صنعت نيروي هوايي داشت و نخستين فرماندهي بود كه در جهت سازندگي نيروي هوايي قدم برداشت و توانست در اين مسير ارتباط خوبي با دانشگاه صنعتي اصفهان برقرار كند.
نگاه غرب از دهه 1990 به ظرفيت ويژهاي به نام نيروي انساني بود. اين نگاه رويكردي جديد است كه در جهان شكل گرفته اما در مديريت عباس بابايي و در 30 سال پيش، توجه به پتانسيل و ظرفيتهاي نيروي انساني به عنوان اصليترين بازوي كار قابل مشاهده بود.
دشمنان در طول جنگ تحميلي با حمله به نفتكشهاي كشورمان قصد قطع صدور نفت جمهوري اسلامي را داشتند اما حتي صدور يك قطره نفت ايران قطع نشد و تمام اينها مرهون زحمات و تلاشها و رشادتهاي افرادي همچون شهيد عباس بابايي بود.
اميرسرتيپ محمدرضا عطايي نيز ميگويد: بابايي فرماندهي شجاع، مسئوليتپذير، مؤمن، منطقي، صادق و فروتن بود. اگر كسي بابايي را نميشناخت تصور اينكه اين فرد، خلبان جنگندهاي مانند F-14 است برايش ممكن نبود. در هر طرح عملياتياي كه در نيروي هوايي داده ميشد عباس بابايي به عنوان يك پيشقدم، اولين كسي بود كه اين طرح را اجرايي ميكرد.
ابتكار ساخت بمب پرنده و استفاده از هواپيماي جنگنده F-14 به عنوان يك بمبافكن، طرح پيشنهادي عباس بابايي بود كه نتيجه بسيار مثبتي در روند جنگ داشت.
دغدغهها و مشكلات پرسنل يكي از مهمترين دغدغههاي عباس بابايي بود و او حتي با حضور در مناطق محروم، سازندگي و خدماترساني به اين مناطق را نيز در دستور كار خود قرار داده بود و از نزديك با مشكلات آشنا بود و براي رفع آن اقدام ميكرد. آيندهنگري و توجه به سرمايهها و توليد ملي از خصوصيات برجسته اين شهيد بود.
منبع : خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)
حجت الاسلام حاجي زاده با اشاره به تاكيد رهبر معظم انقلاب اسلامي بر توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني گفت: فرهنگ استفاده از توليد ملي رايج شود.
حجتالاسلام جواد حاجيزاده، عضو شوراي استاني حوزه علميه آذربايجانشرقي، در جمع اعضاي شوراي فرهنگ عمومي اهر اظهار داشت: همانطور كه رهبري تاكيد داشتند براي عبور از تحريمها نيازمند تحقق اقتصاد مقاومتي در سطوح مختلف هستيم.
وي با تاكيد بر اينكه وابستگي اقتصادي، به دنبال خود وابستگي فرهنگي و عقيدتي را نيز خواهد داشت، خاطرنشان كرد: خودكفايي در عرصههاي مختلف، موجب خنثي شدن تحريمهاي اقتصادي دشمنان مي شود، كه اين امر بدون فرهنگ سازي براي مصرف توليد داخل محقق نخواهد شد.
حجت الاسلام حاجي زاده لازمه تحقق توصيه رهبر معظم انقلاب اسلامي مبني بر توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني را افزايش كيفيت و كاهش قيمت توليدات داخلي دانست و گفت: اگر فرهنگ استفاده از توليد ملي رايج شود، توليدكننده داخلي خود را ملزم به ارتقاي كيفيت محصول خواهد ديد، بايستي تعامل سازنده و نزديكي ميان توليد، عرضه و تقاضا به وجود آيد.
امام جمعه اهر تحقق شعار سال را در گرو تعامل و همكاري مردم و مسؤولان دانست و با اشاره به توطئههاي استكبار جهاني در افزايش تحريمها براي براندازي نظام اسلامي ايران افزود: ملت ايران در سايه همين تحريمها در بسياري از عرصه ها خودكفا و حتي تبديل به صادركننده همان محصولات تحريمي شده است، تحريمها هميشه بوده و تأثيري در اراده ملت ايران نداشته است.
وي تحريمها را عامل پيشرفتهاي مختلف در حوزههاي علمي، پژوهشي، كشاورزي و اقتصادي دانست و تأكيد كرد: امسال با توجه به موقعيت حساس كشور، بايد تلاش كنيم تا با ترويج فرهنگ استفاده از توليد كالاهاي داخلي و همچنين تقويت صنايع و توليدات كشور زمينه را براي اشتغال پايدار جوانان در اين طرحها فراهم كنيم.
عضو شوراي استاني حوزه علميه آذربايجانشرقي با تاكيد بر اينكه بايد ساز و كارهاي لازم فرهنگ مصرف توليدات داخلي به يك فرهنگ عمومي تبديل شود، افزود: گرايش مردم به مصرف توليدات داخلي موجل رونق اقتصاد و توليد كشور و در نهايت رفع معضل بيكاري و فقر در سطوح مختلف خواهد بود.
حجت الاسلام حاجي زاده در پايان با انتقاد از بروكراسي زائد اداري در جهت حمايت از توليدكنندگان داخلي گفت: مسؤولان بايد با پرهيز از كاغذبازيهاي نامتعارف همت خود را در حمايت از كار آفرينان كار گيرند، سؤال اينجاست كه چرا بايد واردات محصولات مشابه خارجي بسيار راحت تر از ارائه تسهيلات به توليدكنندگان داخلي است./935/پ203/ب
منبع:خبرگزاري رسا