مقام معظم رهبري در ديدار امروز با مردم بجنورد با اشاره به برخي مشكلات و در راس آنها بالارفتن قيمتها و بيكاري كه همه مردم با آن دستبه گريبان هستند، ضمن تاكيد بر اين كه اينها مشكلات غيرقابل حلي نيستند، بزرگنمايي تحريم در ايجاد اين مشكلات را رد كردند و با تصريح بر اين كه برخي بيتدبيريها ممكن است اين مشكلات را افزايش داده باشد، به وظايف مهم مسئولان در اين خصوص از جمله حفظ اتحاد و همدلي، برنامهريزي، رعايت حدود قانوني و مهمتر از همه مسئوليتشناسي و تقصيرها را به گردن هم نيانداختن، اشاره و تاكيد كردند كه اشتباهات و خطاهاي گذشته قابل جبران هستند.
آمريكا و متحدان اروپايي اين كشور از زمان پيروزي انقلاب اسلامي تاكنون انواع و اقسام تحريمها را عليه ايران آغاز كرده بودند ولي به هيچ نتيجهاي نرسيدهاند و بلكه تحريمها در موارد متعددي منافع جمهوري اسلامي را تامين كرده و موجب شكوفايي اقتصاد كشور در 30 سال گذشته در عرصههاي مختلف علمي و فنآوري، زيربنايي، هستهاي و موارد متعدد ديگر شده است.
غربيهاي متخاصم از يكسال پيش آخرين تيرهاي تحريم را - كه به زعم خودشان تحريمهاي فلجكننده نامنهادند- عليه جمهوري اسلامي پرتاب كردند و البته اعتراف كردند كه اين تحريمهاي جديد با تغيير رويكرد از سمت دولت به سوي مردم نشانه رفته و هدف از آن نيز افزايش فشارهاي مختلف بر آنان و ايجاد نارضايتي در بدنه ملت ايران است كه در اين زمينه ميتوان به تحريم نفت، بانكمركزي، مبادلات بانكي و تجاري اشاره كرد.
اما پيشرفتهاي بزرگ علمي، فنآوري،صنعتي و زيربنايي در اقتصاد كشور طي 30 سال گذشته به ويژه در سالهاي اخير و همچنين راههاي مختلفي كه جمهوري اسلامي ايران براي عبور از انواع تحريم نفتي، بانكي و تجاري در پيش گرفت، به كشورهاي غربي نشان داد كه اين گونه ابزارها توانايي مقابله با اراده مسئولان و مردم ايران اسلامي را ندارد.
از طرفي نتايج فعاليت دولتهاي نظام جمهوري اسلامي و به ويژه دولت نهم و دهم نشان داده كه با تدبير و برنامهريزي درست و استفاده از تمام ابزارها و قابليتها مي توان به راحتي تحريمها را پشت سر گذاشت . مقابله با تحريم خريد بنزين با اجراي هوشمندانه طرح سهميهبندي بنزين و توليد بومي اين محصول استراتژيك يكي از نمونههاي بارز آن است.
البته دولت كنوني توانمندي مضاعف خود را در مديريت اقتصادي كشور در سال 89 در حالي كه فتنه پس از انتخابات سال 88 را پشت سر گذاشتيم و دور جديدي از تحريمها عليه ايران آغاز شده بود، با اجراي هوشمندانه بزرگترين طرح تحول اقتصادي كشور يعني هدفمندي يارانهها كه هيچ دولتي جرائت اجراي آن را نداشت، به نمايش گذاشت.
برنامهريزي دقيق دولت در اجراي قانون هدفمندي يارانهها به همراه اتحاد و همدلي همه مسئولان در قواي سهگانه و مسئوليتشناسي آنان در اجراي اين قانون تمام و كمال قابل مشاهده بود.
عليرغم تاكيدات مقاممعظم رهبري بر محور بودن موضوع اقتصاد در سالهاي گذشته به ويژه در دو سال اخير كه به «جهاد اقتصادي و توليد ملي» نامگذاري شد و نشان از پيشبيني دقيق ايشان از طراحيهاي دشمن در عرصه جنگ اقتصادي داشت، به نظر ميرسد از نيمه دوم سال گذشته به اين سو ، نوعي عدم انسجام و ناهماهنگي در مديريت اقتصادي دولت به چشم ميخورد كه به برخي مشكلات دامن زده است.
در حالي كه تمامي مسئولان متفقالقول معتقد بودند كه دولت هدفمندي يارانهها را به بهترين نحو ممكن آغاز كرده است، ولي بنا به گفته برخي از كارشناسان امر، دولت در ادامه اجراي اين قانون دچار برخي از انحرافات شده كه عدم حمايت دولت از بخش توليد و صنعت و ندادن سهم 30 درصدي يارانههاي پيشبينيشده بخش توليد از جمله اين انحرافات بوده است. البته اين انحراف بخش توليد كشور را با مشكلاتي مواجه كرده كه افزايش نرخ بيكاري و تورم در سال جاري نتيجه طبيعي آن بوده است.
تاكيد بيشتر دولت بر پرداخت يارانه نقدي به مردم كه خود نوعي عامل تورم است و عدم توجه به حمايت از بخش توليد، به همراه سياستهاي متناقض و بعضاً غلط پولي و مالي و همچنين عدم هماهنگي كامل ميان متوليان سياستهاي پولي و مالي كشور مشكلات ديگري را در بخش ارز و سكه دامن زده است كه افزايش افسارگسيخته نقدينگي در سالهاي اخير به كمك اين عوامل آمده تا تورم و بيكاري طي يكسال گذشته تشديد شود.
به نظر ميرسد در چنين شرايطي وجود اتحاد و همدلي ميان مسئولان، شرط اول عبور از مشكلات اقتصادي كنوني است و در قدم دوم مسئولان و متوليان اقتصادي كشور بايد دور يك ميز بنشينند و سياستهاي گذشته خود را آسيبشناسي كنند و آنگونه كه مقام معظم رهبري نيز در ديدار امروز خود به آن اشاره كردند، اشتباهات و خطاهاي گذشته خود را جبران كنند.
قطعا مشكلات اقتصادي كنوني كشور راه حل اقتصادي دارد و بزرگنمايي مسائلي از جمله تحريم تنها به نفع دشمناني است كه همه راههاي تحريم را تجربه كرده و به بنبست خوردهاند و اكنون به زعم خود روزنهاي پيدا شده و ميخواهند با جنجالآفريني و در بوق و كرنا كردن مسئله اي مثل ارز، تحريمها را موفقيتآميز جلوه دهند كه البته طبق فرمايشات مقام معظم رهبري دشمنان در اين جنگ هم مغلوب ملت ايران خواهند شد.
پيشنهاد ميشود دولت كه بنا به فرمايشات گذشته مقام معظم رهبري به پركاري مشهور است، اين رويه و روحيه را همچنان حفظ كند و پس از برداشتن قدمهاي اول و دوم يعني اتحاد و آسيبشناسي تصميمات غلط، به رويه گذشته يعني برنامهريزي دقيق و حسابشده مسائل اقتصادي ، انسجام در تصميمگيريها و مسئوليتشناسي در سطوح بالا و افزايش نظارت و بازرسي در بازار، توجه ويژه به توليد داخلي، جلوگيري از واردات كالاهاي غير ضروري و مسائلي از اين دست در سطوح پايينتر رو آورد.
كلام آخر اين كه وجود بيش از 350 هزار ميليارد تومان نقدينگي در اقتصادي با «جمعيت غالب جوانان با استعداد و رتبه هاي علمي در سطح بالا»، «وجود قانون مثال زدني اصل 44 براي رونق بخش خصوصي»، «ظرفيت بزرگ مردمي شدن اقتصاد»، «وجود بيش از 100 ميليارد دلار ذخاير ارزي»، «رتبه اولي جهان در ذخاير بزرگ نفت و گاز»، «رتبه زير 10 در توليد بيش از 20 محصول كشاورزي»، «پيشرفت خيره كننده و مثال زدني در عرصه فنآوريهاي پيشرفته» و هزاران قابليت ديگر توليدي ميتواند انقلابي در كشور ايجاد كند؛ به شرطي كه مديريت صحيحي اين نقدينگي را به سمت توليد سوق دهد و تمام بازارهاي موازي را كه عرصه دلالي و سفتهبازي شده است، ناكام بگذارد.